Zdrav kremić za majku i dete… ili… kakvo gRožđe i šta će mi?

autor: happy Magazin Нема коментара на Zdrav kremić za majku i dete… ili… kakvo gRožđe i šta će mi?

Uz odavanje počasti tom slatkom, divnom voću, danas ćemo ipak govoriti o drugoj temi. Ne, ne o gvozdenim šrafovima, ekserima, polugama itd. Mada, i to je oblik gvožđa. Ali šta je sa tim gvožđem u našem organizmu, na šta mislimo i zašto mislimo o tome?

Da bi naš sistem radio potrebno je da mu damo energiju (tj. omražene kalorije); i to zahvaljujući modernom društvu danas svi dobro znamo i kalkulišemo na razne načine. Međutim, gorivo za organizam uz kalorije jesu i esencijalne aminokiseline, masne kiseline, vitamini i minerali. E, tu smo! Gvožđe (Fe) je jedan od osnovnih minerala, oligoelemenata, koga organizam ne može sam stvoriti, što znači da ga moramo uneti hranom, kako je bez njega nemoguće odvijanje mnogih važnih procesa u našem organizmu. Samo jedna od ključnih uloga gvožđa jeste dopremanje kiseonika do srca, pluća, do svake ćelije u našem telu. Znamo da je kiseonik prosto neophodan za život, tako da slobodno možemo zamisliti gvožđe (koga ćemo odmila zvati „vožd“ ili „kralj“, pošto nekako lepše zvuči) kako nosi molekul kiseonika vredno, čitav dan, čitav život, kroz naš organizam.

Šta se dešava kad nema gvožđa – vožda – kralja i gde da ga nađem?

Svi znamo da su posledice nedostatka gvožđa razni oblici anemije, ali da li ste znali da hroničan umor, nedostatak koncentracije, malaksalost, vrtoglavica, glavobolja, opadanje kose, nesanice takođe mogu biti uzrokovane nedostatkom gvožđa? Ako Vas muče navedena stanja možda biste mogli porazmisliti da povećate unos hrane bogate gvožđem.

Mesta okupljnja kraljeva su:
-Džigerica (pileća)
-Ostrige, sardine, tuna
-Crveno meso
-Jaja (žumance)
-Integralni pirinač, ovsena kaša, mekinje
-Orašasti plodovi, susam, golica
-Sočivo, pasulj, leblebije, soja
-Tamno zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj), brokoli
-Cvekla
-Kakao, crna čokolada
-Tofu
-Peršun, kurkuma, origano,
-Suvo grožđe, suve kajsije, šljive
-Suplementi (za velike deficite i u posebnim stanjima su veoma korisni, no to je VIP klub u kom se kraljevi okupljaju, te da biste ih tu našli morate se konsultivati sa nadređenim licima u belim mantilima. Ovi su kraljevi, znate, malo nervozni, te ih nije dobro koristiti na svoju ruku! Samo jedna od njihovih „nezgodnosti“ vezuje se za zatvor. (Da, da, onaj zatvor! O tome ćemo upravo i ćaskati u narednom tekstu.)

Da li kralj može sam?

Ako sad mislite „ali ja već unosim sve te namirnice i opet imam problema sa gvožđem“; ja kažem OK, sasvim moguće. Kralj jeste jak,ali nije svemoguć, čak i njemu je potrebna pomoć! Da bi odneo kiseonik na cilj (a on je težak, znate), kralj ga ne može nositi u rukama, potreban mu je ceger! Ceger ili vitamin C je neophodan za apsorpciju gvožđa u našem organizmu! Mnogi suplementi gvožđa ga već imaju u svom sastavu, ali najbolje je uneti ga hranom. Ne štedite na citrusima I drugim izvorima ovog sjajnog vitamina, posebno sada u vreme prehlada i virusa!

Naši predlozi za laku i slatku nadoknadu gvožđa i dobru apsorpciju u organizmu – ili kako kralju dati ceger kako bi kiseonik stigao na odredište:

Happy Honey kakao + parče običnog belog hleba (zašto ne integralni saznaćete u nastavku teksta) u kombinaciji sa drugim parčetom koje ćete namazati Happy honey malinom (izvor vitamina C, neophodnog za apsorpciju)

Happy Honey kajsija (izvor Fe, ali I vitamina C) namazan na domaće vafle (čiji tajni recept ćemo
uskoro podeliti)

Happy Honey šljiva (Fe I vitamin C) na domaćim, heljdinim palačinkama (mmmmm….)

Happy Honey kakao + banana + lešnik na domaćim palačinkama (posle ovoga zaboravićete na
ranije omiljenu keks+ krem kombinaciju)

– Musli od ovsenih pahuljica, malo bademovog mleka i kašika Happy Honey kakao (nakon čega se ja zasladim Happy honey kajsijom, da „potera“ to gvožđe kako valja… OK, priznajem, ne mogu da odolim!)

Happy Honey kakao na prepečenom tostu + čaša limunade (vitamin C)

Happy Honey šljiva na tostu (Fe I vitamin C) + čaj od koprive (Fe)

– Pomorandža u kombinaciji sa Happy Honey kakaom (možda deluje čudno, ali verujte meni kao hedonisti i pravom gurmanu, preukusno je! A o zdravstvenim dobrobitima da i ne pričamo, kao nutricionisti, to mi je, ipak, uvek na prvom mestu! Ova će kombinacija učiniti čuda za Vaš „gvožđani status“).

Ko to uznemirava kraljeve I na šta treba da obratite pažnju?

Kao i uvek u istoriji, kraljevi ne mogu vladati bezbrižno, opasnosti vrebaju sa svih strana! Običan svet obično ne voli kraljeve, nazovimo to ljubomorom, valjda želi njihov status, važnost koju oni (uz dužno poštovanje, ipak nemaju). Običan svet čine fitati (integralne žitarice, kupusnjače, vlaknasto povrće), kao I polifenoli (kafa, čaj, naročito crni I zeleni); oni znatno mogu smanjiti apsorpciju gvožđa u našem organizmu! Stoga sam Vam gore predložila beli umesto, omiljenog mi, hleba od celih žitarica. Ukoliko ste zdravi, naravno da treba da konzumirate integralni hleb, međutim, ako ste već u ozbiljnom deficitu gvožđa, za najbolju apsorpciju konzumirajte naš Happy honey kakao sa belim hlebom.

Znam da sada mislite, ali to je zdravo! Šta onda da jedem? Da, to jeste zdravo, i jedite kupus, samo (kao i u svemu) nemojte preterivati. Umerenost i balans su ključ uspeha, uvek, za sve u životu, to nikada ne zaboravite. Uskoro se čitamo na temu kako izbeći zatvor (česta posledica kad pojačate kraljeve, naročito one iz VIP kluba); a do tada, dok spremate svoju kombinaciju častite se jednom lepom limunadom koju ćete obogatiti Happy honey sa kajsijom! I želim da Vas zamolim da imate strpljenja… Kraljevi su nezgodni ljudi, a i cegeri moraju biti odgovarajući… Potrebno je bar tri meseca da budete uporni i istrajni u novim navikama kako bi popravili narušeno stanje. Radi toga, najbolje je da uvek radite na prevenciji. Profilaksa je naročito važna kod dece i žena u reproduktivnom dobu, zbog sklonosti ka lošijoj krvnoj slici. No, ono što je dobro, jeste da Vam uz navedene predloge profilaktički pristup neće nimalo teško pasti. Znam da meni nije. Iako je moj hemoglobin sada na zavidnom nivou, za ne daj Bože, ja
nastavljam moju kuru uz Happy honey kakao, kajsiju, šljivu i malinu i uživam u tome!

Pratimo se i na Instagramu!

Mnogo srećnih recepata 😀

  • Podeli sa prijateljima: