Prva urbana Happy Honey košnica u centru Beograda

autor: Nina Petrović Vesti Нема коментара на Prva urbana Happy Honey košnica u centru Beograda

Darko Mandić i Rodoljub Živadinović

U mnogim zemljama je sve prisutniji trend uzgoja pčelarstva u urbanim sredinama. Pretpostavlja se da su gradovi dobar prostor za život pčela jer hrane imaju u izobilju, zbog gradskih parkova i zelenih površina na kojima se ne upotrebljavaju pesticidi kao što se tretiraju komercijalna poljuprivredna gazdinstva. Mi smo ovo saznanje iskoristili i kao mali doprinos razvoju pčelarstva u Srbiji, donirali košnicu i formirali urbani pčelinjak u centru Beograda u Dizajn Inkubatoru Nova Iskra, gde se nalazi i naša srećna košnica.

 

Happy Honey tim na otvaranju

Osim toga što su nezamenjljiva karika u zdravom ekosistemu i oprašivači većine biljaka koje čine našu ishranu, pčele su visoko organizovane zajednice od kojih možemo mnogo da naučimo ne samo o prirodi i važnosti biodiverziteta već i o rukovođenju, višim ciljevima zajednice, komunikaciji i produkciji vrhunskih proizvoda. Košnica u Novoj Iskri će važan deo prirode postaviti na vidljivo mesto i u kontakt sa korisnicima i posetiocima kako bi nas podsetila i naučila da ova mala vredna stvorenja imaju veliku ulogu u našim užurbanim životima.

happy honey proizvod

Mi smo ponosni jer smo na događaju ugostili istaknute ljude iz sveta pčelarstva, poljoprivrede i biznisa i oduševljeno degustirali naše srećne palačinke i krofne obojene Happy Honey ukusima. Prisutnima se obratio Miljan Peljević uz Nove Iskre i naglasio je da će biti sličnih projekata ovog tipa, što je naša direktorka Nina i potvrdila u svom obraćanju.

 

  • Podeli sa prijateljima: