MM – Misterija maline!

autor: happy Magazin Нема коментара на MM – Misterija maline!

Postavljanje slučaja

Nekada davno u jednoj divnoj zdravoj hrani održana je promocija Happy Honey meda. Probana su pet ukusa. Kajsija, kakao, đumbir, šljiva i inkriminisana malina.

Svi vole đumbir, jasno je – zdrav je. Svi vole šljivu, popularna je u inostranstvu. Svi vole kajsiju, kao najlepši džem je. Svi vole kakao – zdravu čokoladu. Ali maline više nema! Opet i opet i opet. Prazna teglica. Potom je održana druga promocija. Mercator centar. Roda. Idea. Idea organic. Zdrave hrane: Maslina, Biomarket, Leblebija, Bašta market… Situacija je ista. Iz promocije u promociju, nedeljama malina je prazna. Izbezumljeno dno teglice me uplašeno gleda i kaže “Gde je moja malina? Opet su je uzeli. Nestala je tako brzo, ponovo i ponovo i ponovo.”

Nisam mogla da se ne zapitam šta se to dešava? Mislim, tako brzo trošim malinu da već postaje sumnjivo! Samo što otvorim novu, dva-tri puta kažem “Dobar dan…”, nekada ne stignem ni da objasnim – šta je sirov med, šta je liofilizovano voće – kad ono maline već nema!

Morala sam da napravim pauzu sa promocijama i da se pozabavim ovom temom! Krenula sam u istraživanje – šta je to sa našom malinom?! Postavila sam više hipoteza.

Tanjine hipoteze

 1. možda je fabrička greška, možda je u startu ima manje u teglici
 2. možda teglica negde curi, a da ja ne primetim
 3. možda isparava po ovoj vrućini
 4. možda je teglica najbliža potrošačima, pa im je najlakše da nju probaju
 5. možda je konzistencija maline malo ređa pa se brže potoši
 6. možda je 90 posto potrošača iz Arilja, a preostalih 10 posto imaju rođake tamo pa su emotivno vezani za malinu
 7. možda jednostavno vole crvenu boju
 8. možda je ja pojedem?!

Konkluzija?

Posle duže analize same teglice, poklopca, detaljnog pregleda čak i etikete; te nakon poduže konsultacije sa kolegama iz proizvodnje i uveravanjem od Sanum per fructusa da je sa proizvodnim procesom sve u redu, prve dve pretpostavke pale su u vodu. (1,2)

Treća je pala i pre no što je postavljena, ali pred kompleksnošću problema, nisam smela da rizikujem da ispustim i tu mogućnost. (3)

Četvrtu sam lako testirala, sklonila sam malinu sa kraja, stavila je u sredinu, pa drugu s kraja, pa pomerila ka sebi, okrenula da se ne vidi… avaj… ništa nije vredelo. Upirali su prstom i pokazivali “Hoću taaj kod tebe!”. (4)

Nakon pojedene tri maline, tri kakaoa i celih teglica đumbira, kajsije i dve šljive prilično sam sigurna da je konzistencija ista. (5)

Po popisu stanovništva od pre par godina, Arilje broji preko 18000 žitelja. Volim broj 18, a i meni jednoj 18 000 se čini impozantno, ali činjenica da je to svega 0,26 % ukupnog stanovništva naše zemlje obara i šestu hipotezu. (6)

Iako su me čudno gledali, morala sam da pitam drage kupce koja im je omiljena boja. Sve zarad rešavanja slučaja. Nisu mi zamerali, radosno su nabrajali boje i iskreno uživali u Happy Honey degustaciji i opuštenom ćaskanju. Moj je elan međutim padao kako su nabrajali sve dugine i nedugine boje. Spominjana je i crvena, naravno. Ali u moru navedenih boja, crvena nije bila zastupljena ništa više od plave, žute, roze, tirkizne, lila, bež, čak i šerpa plave i iskričavo sedefaste, ma šta to značilo. Još jedna hipoteza oborena. Polako je počela da me hvata nervoza. Ne sećam se spiska, ali znam da ih ima osam. Da li je poslednja sreća? Ili sam omanula? Uhhh… (7)

Pala sam. Nakon prve promocije čvrsto sam se obavezala sebi da neću jesti na promocijama. Nije fer prema dragim degustatorima. Nabavila sam sebi komplet svih ukusa i ješću ih kod kuće – svi koji nisu probali Happy Honey imaju na to pravo i ja im to neću uskratiti! (8)

Šta sada?

Obrćem svoje hipoteze, spreda, sa zadnje strane papira, gledam margine, zaglavlje… da mi nije nešto promaklo? Da nema neke ekstra hipoteze? Neke gratis hipoteze? Nešto kao 3 + 1 ?

Bolje da odspavam. Jutro je pametnije od večeri. Znam da se Nina i Darko neće naljutiti na mene ako malo odmorim zarad rešavanja ovog važnog pitanja.

Budim se, sanjivo otvaram teglicu, još jedan uobičajen dan. Umivanje, topla voda sa limunom, Happy Honey za moj imunitet i dobar početak dana, dok stavljam prvu jutarnju kafu. Ali zaboga!!! Ovo je već previše! Imam šta da vidim! Kašika udara u prazno dno teglice! Da, da! Nemojte ni pitati, naravno da je malina u pitanju! E sada je već dosta!

AHA momenat

 • Malina sadrži 44 % RDA vitamina C, koji je Happy Honey liofilizacijom u potpunosti sačuvao.
 • Sadrži i vitamine B, E i K, kao i važne minerale, naročito kalijum.
 • Toliko je slatkog i osvežavajućeg ukusa, a toliko niskokalorična da potpuno opušteno možemo uživati u njoj.
 • Poseduje snažnu antioksidativnu moć – 10 puta veću od paradajza! Deo ove moći duguje antocijanima koji joj i daju jarku crvenu boju i štite organizam od slobodnih radikala. Deo duguje polifenolima koji imaju jako antikancerogeno svojstvo.
 • Sadrži ketone direktno odgovorne za metabolizam masti, te sprečavaju taloženje u organizmu. Mnogi preparati za mršavljenje sadrže izolovane ketone maline.
 • Sadži rezervatol koji usporava proces starenja, kao i elagitanin koji smanjuje rizik za kancerogenezu.
 • Odličan je izvor fruktoze, prirodnog voćnog šećera, ali i vlakana.
 • Šta da Vam kažem – preprepreukusna je!

To je to!

Hladno presovanje sa sirovim medom ističe sve njene potencijale i kreira rapsodiju ukusa i aroma kojoj jednostavno niko ne može i ne treba da odoli! Te je misterija rešena. Čini se da najteže shvatimo stvari koje su nam sve vreme bile pred nosom i  sami ih pravimo komplikovanijim nego što jesu. Prihvatite jednostavna rešenja, komplikovani zadaci ne postoje, sami ih kreiramo. Sve što je dobro – jednostavno je. Jasno, čisto, koncizno, kvalitetno. Takva je i naša Happy Honey malina. Nema tu misterije – najkvalitetnije sirovine, vrhunski proizvodni postupak – nisu ni mogli, a da ne stvore tako fantastičan proizvod!

Pratimo se i na Instagramu!

Srećno-zdravi recepti! 🙂

 

 • Podeli sa prijateljima: