Inovativni Kragujevčani spašavaju pčelice

autor: happy Magazin, Vesti Нема коментара на Inovativni Kragujevčani spašavaju pčelice

pcelar

Imali smo priliku da proćaskamo sa članovima tima Lego Buzz. Osim što su nas oduševili svojom genijalnom i jedinstvenom idejom, ispostavilo se da su jako pristojni i rečiti sagovornici. Ove vredne i pametne pčelice su kao pravi Kragujevčani bili iskreni i direktni, čime su nas dodatno kupili, a šta su imali da kažu o mladima u Srbiji i preduzetništvu kod nas, kao i o njihovom projektu ,,pametnih košnica” saznajte u ovom slatkom intervjuu.

U svakoj košnici postoji matica oko koje se okupljaju pčelice. Recite nam kako ste vi okupili Lego Buzz?

LegoBuzz kao učenička kompanija se, ustvari, tek kasnije oformirala. Ona je prvobitno nastala na drugom takmičenju First Lego League gde je jedna od tema za projekat bila pomoć ljudima i životinjama. Drugari smo iz odeljenja, jednog dana smo se sastali i razbacali sve moguće ideje kako možemo pomoći pčelicama. Nije bilo lako, ali tako je nastala ideja o pametnoj košnici! Nakon Lego takmičenja, naša razredna nas je upoznala sa organizacijom Dostignuća mladih gde smo zaista počeli da razvijamo naš proizvod i tim.

LegoBuzz

U nekim školama u Srbiji je uvedeno preduzetništvo. Na koje načine bi država još mogla da zainteresuje naše mlade radilice za tu temu?

Preduzetništvo zaista treba uvesti u sve škole prosto zbog same budućnosti đaka. Što su bolje pripremljeni i upoznati o tome kako sve to funkcioniše – manji će osećati strah i odbojnost. To bi značilo da ćemo imati više mladih koji žele da se oprobaju u preduzetništvu što je veoma korisno za sam razvitak države. Tako da bi bilo lepo da povremeno svaka škola u Srbiji ima održana predavanja o timskom radu, kompanijskim poslovima i problemima; da bude upoznata sa ovakim takmičenjima i da oslobodi duh preduzetništva u učenicima.

Drago nam je da delimo isti entuzijazam za rad, i naravno pčelice. Da li mislite da su mladi dovoljno motivisani i informisani da se bave sopstvenim biznisom?

Mislimo da definitivno ima dosta motivisanih mladih ljudi koji žele da se oprobaju u sopstevnom biznisu. Ne samo u Srbiji nego svugde po svetu, kada smo bili u Briselu upoznali smo toliko učenika sa istim idejama i željama kao mi, koji su takođe inspirisani i voljni da pokušaju nešto novo. Međutim, mislimo da se treba više fokusirati na informisanju mladih o ovim mogućnostima.

Koje su prepreke na koje nailaze, i šta biste im poručili?

Kao i u svakoj normalnoj kompaniji uvek će biti poteškoća: panika zbog rokova, loša organizacija, sukob ideja, ličnosti i sam rad u timu. Ali, naravno, sve je ovo zanemarljivo ako je želja i volja dovoljno velika. Tako da, ko kod želi da se oproba u ovome – samo napred! Dokle god imate dobru ideju i motivaciju sve je moguće.

kosnice

Kao i mi, okrenuli ste se medu i predstavili našu zemlju na evropskom takmičenju mladih preduzetnika, šta je inspirisalo vaš projekat?

Kao što je već rečeno, želeli smo da nađemo način na koji bismo pomogli i ljudima i životinjama. I prosto su nam pčelice pripale za srce… Dosta smo istraživali o njima, saznali koliko problema imaju tako mala nevina stvorenja – i odlučili smo da im pomognemo, i njima a i njihovim čuvarima.

Da li će proizvod pametnih košnica imati pravu primenu u proizvodnji?

To nam je jedna od sledećih misija – zaista verujemo da ima potencijala u ovoj ideji i želimo da „odskočimo“ od našeg prototipa i krenemo u proizvodnju.

Tim Happy Honey-a se trudi da doprinese kvalitetnijem životu naših sugrađana pravljenjem nezagrevanog sirovog meda, da li ste probali neke od naših proizvoda?

Zaista su nam se dopali! Posebno pohvaljujemo med sa ukusom kakaa!

  • Podeli sa prijateljima: