5 fascinantnih prednosti sirovog meda

autor: happy Magazin Нема коментара на 5 fascinantnih prednosti sirovog meda

Od davnina je poznato da sirov med ima dobra i lekovita svojstva. Stari Grci koji su nektar nazivali pićem bogova, verovali su kako je njegov važan sastojak upravo med. Po njihovom verovanju, med su sa neba slali bogovi, a onda bi ga uzimale pčele. Povezivali su ga sa snagom i besmrtnošću, i dan danas je vrlo važan segment u mnogim grčkim obredima. Međutim, koji su benefiti konkretno vezani za med ne znaju svi. Predstavljamo Vam naše omiljene ne tako skrivene tajne sirovog meda i kako svakodnevnom konzumacijom naših srećnih ukusa možete znatno poboljšati kvalitet svog života.

Lepota dolazi iz prirode

Med sadrži antioksidanse, vitamine i proteine, koji pročišćavaju telo od toksina koji izazivaju sve te dosadne bubuljice. Takođe, budući da med ima antibakterijsko svojstvo tako dodatno možete pročistiti kožu i učiniti je mekšom na dodir. Nije tajna da se, najlepša žena Starog sveta, Kleopatra redovno kupala u medu i mleku. Šta mislite zašto?

Ako ste i Vi jedni od onih ljudi koji su ,, od ponedeljka na dijeti’’, obradovaće Vas saznanje da med pomaže i kod skidanja dodatnih kilograma. Sirov med je veoma zdrav dodatak ishrani i prirodni zaslađivač. Jedan od najvažnijih uzroka sala je veštački šećer, koji se nalazi u sokovima i raznim grickalicama. Iako, u čokoladi ima kakaa, on je prošao kroz razne procese obrade pre nego što je došao do Vas. Na taj način se gube dragoceni antioksidansi. Happy Honey sa kakaom, Vam pruža mogućnost da pojedete pravi, organski kakao, koji je bogat i omega 6 i vitaminom C. Ova slatka, niskokalorična formula donosi novu dimenziju meda i omogućava Vam da udovoljite sebi, a pritom ne utiče na kilažu.

Smanjuje holesterol i…

Sirov med, kao apsolutno najčistiji produkt iz prirode ne sadrži holesterol. Zapravo, vitamini i minerali u njemu pomažu u borbi protiv loših masti, kažu najnovije studije sa Univerziteta u Ilinoisu. Smatra se da dnevnom konzumacijom meda pravimo odbrambene linije protiv gorepomenutih loših masti, okupljanjem vojske antioksidansa iz sirovog meda.

Možda niste znali da med pospešuje rad srca. Istraživanja su pokazala da antioksidansi, za koje smo za sad naučili da su veoma bitni za nas, sprečavaju zapušavanje arterija i samim tim smanjuju broj obolelih od srčanih bolesti. Zašto se okretati raznim tabletama i veštačkim prerađevinama, kada je sve to moguće izbeći konzumiranjem prirodnih preparata poput ovog?

Studenti obratite pažnju

Jedenje meda pomaže u borbi protiv stresa tokom ispitnih rokova i kolokvijumskih nedelja, ali da li ste znali i da pospešuje pamćenje?

Rojtersovo odeljenje za zdravlje, je sprovelo istraživanje u kojem su učestvovale 102 žene. Podeljenje su u tri grupe, jedna grupa je uzimala 20g meda svakog dana, druga je uzimala pilule sa hormonima i treća grupa je bila tu radi upoređivanja i nisu dobile nikakve dodatke ishrani. Nakon četiri meseca, žene iz prve grupe su imale ubedljivo najbolje rezultate pri proveri pamćenja. Bile su sposobne da se sete bar jedne reči više od petnaest koje su im date na testu kratkoročnog sećanja.

Med pomaže u apsorpciji kalcijuma, koji je dobar za kognitivne funkcije mozga, otkrio je istraživač Metju Brenek.

Za slatke snove

Ako imate problem sa spavanjem i insomnijom, sirov med i tu može pomoći. Kao i šećer, med dovodi do povećane količine insulina u krvi i oslobađanja serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, koji odmah poboljšava raspoloženje i čini nas srećnim. ,,Telo pretvara serotonin u melatonin, odnosno, hormon koji reguliše dužinu i kvalitet sna’’, izjavio je Rene Ficek, poznati nutricionista iz Sietla.

Verovatno ste i Vi nekad popili čašu toplog mleka pred spavanje, sledeći put dodajte i kašičicu Happy Honey sirovog meda sa kajsijom. Arome kajsije će Vas dodatno opustiti i pripremiti za zemlju snova. Prema studijama iz Holandije, najzdraviji način da utonete u san je da popijete upravo čašu toplog mleka sa medom. Mleko ima smirujuće dejstvo, zbog amino kiseline triptofan, ali kako bi se ona aktivirala potreban je insulin iz meda.

Protiv stomačnih tegoba

Zbog antibakterijskog svojstva, nije lose popiti jednu čašu vode u kojoj je kašičica meda na prazan stomak. Ovaj jednostavan ritual, će Vam dati energiju za dug dan pred Vama, ali i pomoći kod bolesti koje su povezane sa digestivnim traktom.

Đumbir se koristi još od davnina kao jedna vrsta prirodnog konzervansa i protiv stomačnih tegoba i mučnina. Grci su obmotavali đumbir hlebom odnosno testom i tako ga jeli. A od skoro je došlo do preporoda u korišćenju đumbira u službi zdravlja, naravno u kombinaciji sa medom. Naša preporuka je da iskoristite Happy Honey sa dodatkom organskog đumbira kako bi zasladili omiljeno letnje piće- limunadu.

Ako želite da saznate još neke činjenice o medu, pre svega organskom medu, i naravno vrednim pčelicama pogledajte video u nastavku.

 

  • Podeli sa prijateljima: